Slik lager du fine miljøer
Interiørdesigner Franciska Munck-Johansen - @franciskasvakreverden
Start med å se videoen
Stilleben uttales på tysk: Still leben. Altså ikke som mange bruker å si: Stille-ben. Innen interiørdesign bruker vi begrepet når vi lager fine miljøer eller oppstillinger med ting. De er en flott måte å få frem personligheten til de som bor der og det hjelper til å gi liv og personlighet til et rom. I denne leksjonen skal vi se nærmere på hvordan man kan lage flotte stilleben.
Stilleben kommer fra tysk Still-leben «Stille liv» eller nederlandsk Stilleven. På engelsk blir det Still Life, og refererer til oppstillinger av hverdagslige gjenstander som enten er fra naturen (blomster, frukt, mat og lignende) eller menneskelaget som vaser, glass og pyntegjenstander.
Stilleben finnes allerede i romerske veggmalerier, blant annet i Pombeii, men genren nådde sin rikeste utfoldelse i Nederlandene på 1500 og 1600-tallet. I Nederland ble uttrykket Stilleven brukt første gang i 1650. Spesielt populære motiver var oppstillinger med overdådige bankettkuverter med fint servise og bestikk. Stilen har vært populær i århundreder og noen av de kjente malere er Jan van Huysum (blomster) Jan van Eyck (religiøns ikonografi og franske Jean_Baptiste Chardin. Men genren har vært dyrket siden oldtiden. På 1800-tallet ble genren dyrket av blant annet Êdouard Manet, Paul Cèzanne, Vincent van Gogh og Pablo Picasso.
Kilde: Store Norske leksikon/Wikipedia.
Stilleben eller miljøer kan lages på mange ulike steder. Det mest vanlige er på sofabordet, på en hylle, på peisen, spisebordet, nattbordet, på badet og lignende.
Tips til å style sidebord - Se videoen.
Tips til å lage fine stilleben
Finn fine objekter som passer sammen. Gjerne objekter du liker særlig godt eller objekter du ønsker å fremheve. Det kan være objekter som passer sammen i farge eller type.
- Velg objekter i ulik høyde. Pass på at ikke alt er for smått eller for stort.
- Velg farger som passer til omgivelsene. Det gir en fin helhet. Det å ha samme fargepalett som resten av rommet gjør det nesten umulig å ikke lykkes.
- Tenk gjerne at objektene skal være relevante for rommet de skal stå i. På kjøkkenet kan det for eksempel være fint å ha ting som Te, kaffe, kaffekopper etc. På badet kan det være fint med håndklær, såper, skjell og lignende.
- Finn et fint sted å ha miljøet. Det kan være et hjørne på kjøkkenbenken. På en konsoll, på et småbord, en krakk eller lignende.
Foto: Coco Kelley.
- Du trenger ikke alltid ha en bunn i miljøet, men ofte kan det være fint å ramme det inn med et brett, en stor bok eller lignende.
- Det kan være flott å ha et speil som bakgrunn eller i nærheten. Det dobler effekten av miljøet og skaper fin dybde.
- Begynn med å sette den eller de høyeste gjenstandene bak.
- Ikke ha for stor avstand mellom objektene. Skap en helhet.
- Oddetall vil være mer tiltalende for øyet. Velg derfor helst oddetall av gjenstander. For eksempel 3 eller 5.
- Tenk kontraster. Ikke la alt være i samme farge eller i samme materiale. En glassvase på et glassbord vil for eksempel ikke fungere så bra. Mens en glassvase på et marmorbord vil være flott. Tenk derfor kontraster og sett sammen objekter som komplementerer hverandre i stedet for å konkurrere om oppmerksomheten. Mykt mot hardt, blankt mot matt, gammelt mot nytt og røft mot elegant. (Ikke alt på en gang, men sørg for noen kontraster for å skape spenning.)
- Bruk årstidene. På sommeren er det ekstra fint med lyse og lette miljøer, mens på høsten og vinteren kan det være fint med mørkere og litt tyngre miljøer.
- Lag et tredimensjonalt miljø. Bygg både i høyden, bredden og dybden.
- Sørg for balanse. Tenk at objektene du bruker har ulik vekt. De store tingene veier mer enn de små. De lyse og gjennomsiktige (for eksempel glass) tingene er lettere og de mørke. Når du setter dem opp i miljøet bør det være likevekt på begge sider. Prøv deg derfor frem til du finner den riktige balansen som er fin for øyet å se på.
- Ikke fyll opp all plass med ting. La det være noen tomme områder når du lager et miljø, slik at det ikke blir alt for travelt.
- Hvis mulig, ha gjerne med en lampe eller et annet lyspunkt. Det tilfører en ekstra dimensjon.
- Legg til noe med mønster eller struktur. Hvis alle flater er ensfargede blir det fort kjedelig å se på.
- Sørg for å variere formene. Ikke la alle gjenstandene være firkantede eller runde. Miks ulike former. Da får du det fineste resultatet.
- Prøv deg frem til du finner akkurat det oppsettet som fungerer best.
A-komposisjon
A-komposisjon er mye brukt når det gjelder å skape miljøer. Tenk på oppsettet ditt som en A. Sett det største objektet bak. Det kan for eksempel være en lampe, en plante eller noe annet med litt høyde, og bygg videre derfra. Ha de nest høyeste tingene som neste lag og de minste tingene foran.
A-en må ikke være helt symmetrisk, det høyeste punktet kan gjerne være til en av sidene.
Symmetrisk komposisjon
I en symmetrisk komposisjon vil vi ha like ting på hver side, som på bildet over hvor lampene og kurvene er like. Det kan gi en fin effekt, men vær oppmerksom på at ikke alt bør være symmetrisk. Oppsettet over fungerer fint fordi det som er mellom lampene er assymetrisk og fordi veden i kurvene bryter opp likheten. (Det hadde nok også vært lurt å ikke ha en så høy plante som tar mye av utsynet i speilet.)
Asymmetrisk komposisjon
En asymmetrisk komposisjon er det motsatte av en symmetrisk komposisjon. Her er det brukt ulike objekter som sammen skaper en fin helhet.
Foto: LD Shoppe
Tips til styling av sofabord
- Hvis du har et firkantet sofabord er det fint med et stort rundt brett. Hvis både sofaen, rommet, bildet over sofaen, sofabordet og teppet er firkantet, kan det å tilsette et rundt brett være perfekt.
- På et rundt sofabord kan det fungere fint med et rundt brett. Men du kan også legge stabler med bøker (3 bøker er et fint antall, men det kan gjerne varieres.)
- Skap et fint miljø på brettet. Ha gjerne noe høyt som en stor glassvase med greiner, en stor plante eller høye lysestaker. Plaser mindre ting foran og lag et fint oppsett.
- Sørg for å ha, gjerne flere, levende lys. Enten lysestaker, telysestaker eller blokklys.
- Naturmaterialer som greiner, planter eller blomster blir sjelden feil. Et par personlige pyntegjenstander eller andre ting som er personlige vil også være et godt valg.
- Bruk flere ulike lag og ulike høyder. Da blir det mer spennende å se på, enn om alt er i lik høyde.
- Coffetable bøker passer (naturlig nok) perfekt på et sofabord. De er også fine for å skape litt ulike høyder på bordet. Hvis de ikke har så fint omslag eller om omslaget ikke passer inn i fargene kan det ofte hjelpe å fjerne omslaget, eller i hvert fall ta en titt og se om det som er under passer bedre.
- Brett og bøker er forresten fine som buffere. Hvis du for eksempel har et glassbord og ønsker å bruke en glassvase, blir ikke det så fint om du setter den rett på bordet. Men om du for eksempel har et trebrett eller en stabel med bøker mellom fungerer det fint.
Foto: The Lifestyledco.
Tips til styling av bokhyller
Hyller og bokhyller er en flott måte å gjøre et rom mer personlig og koselig på. Men mange gjør den feilen at de bare setter opp en hylle med bøker satt opp vilkårlig etter hverandre. Det er så mye finere om man gjør litt ekstra ut av hyllen eller bokhyllen.
Gode tips til styling av hyller
- Tenk på hyllen som stilleben. Om du har en stor hylle eller bokhylle kan du dele den inn i mindre soner og lage små miljøer som er fine å se på.
- Bruk andre objekter enn bøker. Legg gjerne til små planter, duftlys, pyntegjenstander, kunst og lignende.
- Start med de største tingene. I en bokhylle vil det ofte være bøkene. I en vanlig hylle kan det være en høy lysestake, en lampe, en plante eller lignende.
- Legg bøkene både horisontalt og vertikalt. Om alle bøkene står etter hverandre blir det fort kjedelig å se på.
- Det kan også skape liv i hylla om du har ulike retninger du setter opp bøkene. I noen hyller kan du begynne fra venstre, andre fra høyre. Noen kan ha en stabel med bøker i midten, andre til høyre eller venstre etc.
- Unngå å ha ting stående på rekke og rad. Det gir et kjedelig uttrykk. Bruk heller ulik høyde på tingene du velger.
- Her gjelder også at oddetall fungerer bedre enn partall 3 i stedet for 4 for eksempel.
- Prøv deg frem til du får uttrykket du ønsker. Hvis du er i tvil så prøv litt til. Du vil kjenne det på magefølelsen din når du har fått det til. Det er da du skal stoppe og ikke prøve mer.
- Hvis du ikke synes det fungerer. Prøv å ta bort eller legge til noe. Kan objektene du har valgt være for store eller for små? Er de for like?
- Tilsett gjerne noe som er blankt, det gir en fin kontrast til ellers matte ting som bøker og det skaper liv. Det kan for eksempel være metaller, glass eller speil.
Foto: Craftberry Bush
Styling av peishyller
- Peishyller passer perfekt til et stilleben. Her får du litt gode tips:
- Velg stilen og fargepaletten ut i fra resten av rommet, da får du en flott helhet. Om du skal innrede et minimalistisk rom, bør du ha mindre ting på peishyllen, og om du skal innrede et eklektisk eller maksimalistisk rom, gå for mange lag.
- Start med et stort objekt enten på veggen eller lent mot veggen. En peis er stor i seg selv, den trenger derfor noe stort for å skape balanse. Et stort speil kan være flott, særlig et rundt speil om peisen er firkantet for å skape kontrast. Men det kan også være et stort bilde en stor rustikk krans eller store planter.
- Ha en miks av høyder. Gjerne ikke helt symmetrisk, med mindre du går for en veldig klassisk og elegant stil.
- Hvis du velger for eksempel et stort bilde, kan du la objektene du ellers velger, ta opp fargene i bildet. Tenk uansett på at det som står på peisen må passe sammen og skape en fin helhet.
- Men bruk gjerne kontraster og ulike materialer for å skape spenning og energi.
- Planter som henger litt utover peishyllen kan gi en fin effekt. Det samme kan lysestaker eller te-lysholdere.
- Greiner i en flott krukke kan også være et fint element.
- På en lav peishylle kan det være fint med en stabel med bøker og for eksempel en plante og et par telysholdere.
- Som med alle andre miljøer er det også her viktig å prøve seg frem til man finner det helt riktige uttrykket.
- Hvis peisen ikke er i bruk så ofte, kan det være fint å fylle den med kubbelys. Da er den enklere å bruke og det ser finere ut enn en tom peis. Hvis den ofte brukes kan du legge klar en stabel med ved for å fylle det tomme sorte hullet.
- Hvis det er mye som skjer rundt peisen kan det være fint å ikke ha alt for mange ting på peishyllen. Sørg for at det er balanse i forhold til det som er rundt.
Vinduskarmer
En vinduskarm med litt bredde kan by på mange muligheter. Innred den som du ville ha innredet en hylle. (Se eget avsnitt.) Grønne planter passer perfekt i vinduskarmen, bare velg planter som trenger godt med sollys. De er et fint element – og de gjør samtidig at det ser hyggelig ut fra utsiden. Planter kan også henges opp i vinduskarmen.
Glass er også fine å bruke i vinduskarmen, da vil lyset fra vinduet skinne fint gjennom glasset.
Det passer også godt med tente lys i vinduskarmen. Her kan det være lurt å bruke lys med batterier, særlig om man har luftige gardiner.
Oppgave:
Lag to ulike stilleben. Det kan for eksempel være på et sofabord, et spisebord, på kjøkkenbenken, badet, på et konsollbord, en hylle eller lignende. Bruk det du har lært i denne leksjonen, og prøv deg frem til du får akkurat det uttrykket du ønsker.
Kunne du tenke deg å bli interiørdesigner?
- Er du interessert i interiør?
- Vil du ha frihet til å bestemme mer av tiden din selv?
- Vil du ha en utdanning som åpner nye og spennende dører?
-
Kunne du tenke deg en god ekstrainntekt, eller en kreativ jobb?
- Da kan det å ta en interiørutdanning være noe for deg.
Mer enn 800 000 husstander i Norge pusser opp hvert eneste år, og stadig flere ønsker hjelp til å skape drømmehjemmet.
Utdanningene våre er nettbaserte. Du kan derfor ta dem akkurat når og hvor du vil. Det gjør det enkelt å kombinere med familie og annen jobb.
Du vil få din egen personlige faglærer, som følger deg trygt gjennom hele utdanningen. Leksjonene er kreative og enkle å gjennomføre.
Vi er så sikre på at du vil bli fornøyd med utdanningen din, at vi gir deg alle pengene tilbake uansett grunn, om du skulle angre deg. Du kan derfor bestille utdanningen og teste den ut helt uforpliktende.
Klikk her for å se mer.